Звіти депутатів

Бюджет міста

Вакансії та конкурси

Місцеві податки та збори

Перелік об'єктів

Міські програми

Регуляторна політика

Комунальні підприємства

Про місто

АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ

Наша сторінка у facebook Асоціація міст України

Запобігання насильству

ОГОЛОШЕННЯ

Болград туристичний

Інвестиції

Положення, правила

Запобігання проявам корупції

Звернення громадян

Квартирний облік

Дошкільні заклади

КАЛЕНДАР


Февраль 2021
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

ПОГОДА


Погода у Болграді
Сховати

УВАГА!
Харчові отруєння грибами

   Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини.
  Головна причина грибних отруєнь - невміння розпізнавати їстівні і отруйні гриби, неправильне приготування блюд з деяких їстівних грибів, а також можливі мутації їстівних грибів.
    Тому при зборі і приготуванні грибів треба дотримуватися дуже простих  правил:
-         збирайте в лісі тільки  гриби, які Ви точно знаєте, що вони їстівні;
-         не збирайте гриби уздовж автомобільних шляхів і залізниць, сільськогосподарських угідь, лісопосадках та ін.;
-         не споживати перезрілі, червиві, осклизлі гриби або частини грибів;
-     не збирати гриби з  бульбоподібними потовщеннями біля основи ніжки, оточене оболонкою (як у блідої поганки і червоного мухомора).
-         Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

-         Не купуйте гриби на стихійних ринках.
-         Не куштуйте сирі гриби.
-         Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
-         Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
-         Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
-         Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
-         Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі:
-         негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;
-         навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до лікаря;
-         недоїдених грибів не викидайте, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
     Не займайтесь самолікуванням. Бо чим більше токсинів потрапило в кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Будьте відповідальними!  Бережіть себе та своїх рідних!

ПАМ’ЯТАЙТЕ: дотримання правил збирання та приготування грибів – справа відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити важке отруєння і навіть смерть.